luni, 9 iulie 2012

Rostopasca, bună pentru ficat şi bilă . Planta minune care vindecă peste 100 de boli

În popor i se mai spune negelariţă, pentru că este cel mai bun leac împotriva negilor. Este recunoscută şi pentru proprietăţile sale în tratamentul bolilor hepato-biliare. Află mai multe despre ce afecţiuni tratează rostopasca în „Click! Sănătate" de iulie!

Conţine alcaloizi, sparteină, vitamina C, ulei volatil, flavonoizi, saponoide, săruri minerale, compuşi care o recomandă în tratamentul a peste 100 de afecţiuni.

Printre cele mai importante se numără colicile biliare, dischinezia biliară, acneea, eczemele, enterocolitele, hepatitele acute şi cronice. Rostopasca poate fi un bun remediu şi în tratamentul leucemiei. În cazul cancerelor hepatice, extractul de plantă poate opri procesul de dezvoltare a tumorilor.

Ce poate trata pe cale internă

Rostopasca ajută la formarea sângelui, de aceea se recomandă în tratamentul leucemiei. Se face un amestec din urzici, mlădiţe de soc şi rostopască, 2 linguriţe de plante uscate la 250 ml apă clocotită şi se beau 2 l pe zi.

În bolile hepato-biliare, cum este hepatita cronică şi dischinezia biliară, se utilizează tinctura de rostopască. De 3 ori pe zi se consumă 10 picături de tinctură.

Hemoroizii se pot vindeca tot cu ajutorul acestei plante. Se beau cu înghiţituri mici 2-3 căni cu infuzie în fiecare zi.

Ce se poate trata pe cale externă

Bătăturile, dar şi tumorile maligne de piele se pot trata cu ajutorul compresiilor cu infuzie şi suc de rostopască. Psoriazisul este altă afecţiune ce poate fi vindecată cu rostopască. Se consumă infuzie de plantă şi se pudrează zilnic locul afectat cu pulberea de rostopască.

Eczemele se pot vindeca dacă faci un tratament cu alifie de rostopască. Se prepară din 30 g pulbere de rostopască şi 15 g vaselină, la care se adaugă 10 ml ulei de măsline. Cu acest amestec se ung rănile şi se pansează. Pansamentul trebuie să stea 2-3 zile, după care se poate schimba, repetându-se procedeul până la vindecarea eczemelor.

Negii pot fi „şterşi" de pe piele tot cu suc de rostopască. Se aplică lichidul pe suprafaţa afectată, tamponând uşor, de mai multe ori într-un minut, şi se lasă să acţioneze lichidul în profunzime.

4 moduri de preparare

De la rostopască se utilizează partea aeriană a plantei, tulpina, frunzele şi florile. Înfloreşte din aprilie până în septembrie şi se culege numai în zilele însorite. Pe vreme ploioasă, rostopasca se închide la culoare, iar principiile sale active se pierd.

În medicina naturistă se poate utiliza sub formă de pulbere, tinctură, infuzie şi cataplasmă. Iată cum se pot prepara!

Pulbere

Obţinerea pulberii de rostopască se face prin măcinarea tulpinilor uscate. Praful se păstrează în vase de sticlă închise ermetic, care se ţin în spaţii răcoroase, nu mai mult de trei săptămâni.

Tinctură

Ca să prepari tinctura de rostopască ai nevoie de un borcan cu capac, de aproximativ 15 linguri de pulbere şi 400 de ml alcool alimentar de 60º.

Se amestecă toate, se închide borcanul ermetic şi se lasă la macerat 14 zile, după care se filtrează. Se păstrează la întuneric timp de un an, deoarece după această perioadă îşi pierde proprietăţile.

Infuzie

Infuzia de rostopască se prepară astfel: se pun 4 linguri de plantă uscată mărunţită în 500 ml apă şi se lasă să stea opt ore, după care se filtrează.

Planta rămasă după strecurare se mai fierbe cinci minute în 500 ml apă, după care se lasă la răcit şi se strecoară din nou. Se amestecă apa lăsată de la prima filtrare şi cu lichidul fiert şi răcit de la a doua şi se obţine aproximativ 1 l de infuzie, care se utilizează în special pentru tratamente externe.

Cataplasmă

Pentru cataplasmele cu rostopască, se lasă două ore într-un vas cu apă caldă câteva frunze mărunţite de plantă, apoi se aplică pe locul afectat. Se acoperă cataplasma cu un tifon şi se lasă să acţioneze timp de o oră.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu