vineri, 13 iulie 2012

Mâncarea sănătoasă ţine cancerul la distanţă

Cauţi tot felul de elixire care să-ţi menţină sănătatea intactă, însă trebuie să ştii că alimentaţia echilibrată joacă poate rolul cel mai important în lupta contra cancerului.

„Eşti ceea ce mănânci!” Mai mult ca sigur, nu e prima dată când auzi asta.

Fără a complica lucrurile, oricine trebuie să înţeleagă că alimentaţia sănătoasă este, fără doar şi poate, un element-cheie împotriva cumplitei maladii.

Iată de ce trebuie să ştii şi ce să mănânci şi cum să-ţi prepari alimentele. Despre toate acestea am vorbit cu prof. doctor Pavel Chirilă.

Atenţie la zahărul rafinat şi la mezeluri!

Din nefericire, în România, cancerul provoacă cea mai mare rată de mortalitate dintre toate ţările Europei.

„Poţi evita riscul dacă nu fumezi, nu mănânci în exces zahăr, nu faci abuz de grăsimi şi de nitraţi precum margarină, slănină... în general, mezeluri.“

Dr. Pavel Chirilă ne atrage atenţia că „sunt pacienţi care spun că deşi mănâncă des aceste alimente, n-au făcut cancer.

Eu le răspund că boala se poate declanşa oricând, începând chiar de mâine“.

În linii mari, iată o listă a aditivilor cu risc oncogen:

E 330 (acid citric), E 110 (colorant)
E 621 (glutamat de sodiu), E 407 (caragenan)
E 211, E 131, E 142, E 213, E 214, E 215, E 110, E 102,
E 120, E 217, E 239, E 123
E 951 (aspartam), E 952 (ciclamat)
E 422 (glicerină), E 954 (zaharină)
E 160 a – (Beta caroten), E 250 (nitrat de potasiu)

5 reguli pentru o alimentaţie sănătoasă

1. Evită ingredientele cu aditivi (E-uri): condimentele la plic, supele instant.

2. Nu prelucra termic alimentele la temperaturi înalte (evită cuptorul cu microunde).

3. Nu pune mâncăruri fierbinţi în recipiente din plastic.

4. Evită consumul excesiv de carne.

5. Scoate din meniu mâncărurile prea grase şi bogate în carbohidraţi.

Prepararea alimentelor, o problemă în dezbatere

Cine vrea garanţii că alimentele pe care le mănâncă sunt lipsite de substanţe nocive provenite din îngrăşăminte chimice, pesticide, antibiotice ş.a. trebuie să le caute într-o fermă bio sau să le producă în propria gospodărie.

„Cerealele şi fructele nu trebuie să lipsească din alimentaţia zilnică, mai ales la micul dejun“, ne sfătuieşte dr. Pavel Chirilă.

„Dacă n-ai probleme gastrice sau de colon, mănâncă zarzavaturile şi fructele cât mai crude.

De asemenea, sunt importante şi vasele în care gătim.

Oalele din inox sau cele de pământ nu degajă în mâncare substanţe cancerigene.“

Dar sarea din bucate?

Îţi place să mănânci sărat? Mare grijă: abuzul de sare poate da cancer gastric.

În plus, sarea fină pe care o găseşti de obicei în marile magazine conţine agenţi de stabilizare (antiaglomeranţi), substanţe care cresc riscul cancerigen.

Doctorii recomandă sarea marină sau cea de mină, naturală, comercializată la magazinele cu produse naturiste sau în farmacii.

La ora actuală, 1 din 40 de români are cancer

Cum lupţi eficient împotriva cancerului?

Poţi contribui la construcţia primei clinici de recuperare a cancerului din România, Clinica Nera din judeţul Caraş Severin, cumpărând cartea „Nu hrăni cancerul! Alimentaţia este aliatul tău împotriva cancerului“, scrisă de Pavel Chirilă, Mădălina Popescu şi Cristela Georgescu.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu