duminică, 19 august 2012

Soarele, prieten şi duşman pentru bolile de piele

Vara nu este un motiv de bucurie pentru toată lumea. Astfel, în cazul celor diagnosticaţi cu unele afecţiuni cutanate, soarele le poate agrava simptomele. Este însă şi adevărat că, în alte boli de piele, baia de soare chiar este indicată!

Vara poate agrava acneea

Dacă ai acnee, probabil ai observat că soarele îţi estompează leziunile. Aşa şi este, pentru că soarele are acţiune antiinflamatoare asupra pielii. Însă expunerea îndelungată duce la îngroşarea pielii, la astuparea porilor şi la blocarea secreţiei de sebum.

De aceea, după două-trei săptămâni poţi observa noi puseuri de acnee. Pentru prevenirea lor, medicii recomandă folosirea unei creme cu factor de protecţie solară ridicată, noncomedogenică şi neuleioasă. Băile de soare sunt contraindicate şi celor cu lupus eritematos sistemic, boală autoimună care afectează mai multe organe, inclusiv pielea.

La aproximativ 70% din cei cu lupus eritematos, expunerea îndelungată la soare favorizează apariţia unor leziuni cutanate (roşeaţă), a durerilor articulare şi a oboselii.

Nu merge la plajă dacă ai cicatrice!

Nici cicatricele nu fac casă bună cu soarele. Este bine de ştiut că soarele poate avea chiar efecte iremediabile asupra cicatricelor roz sau roşii (formate în urma unor intervenţii chirurgicale), cu o vechime mai mică de şase luni.

Şi asta pentru că se va produce o bronzare care va menţine o pigmentare definitivă a cicatricei. Iată de ce este indicat să eviţi soarele sau să protejezi cicatricea cu un plasture. Chiar dacă cicatricea are un an vechime, este mai sensibilă la razele soarelui decât pielea sănătoasă.

Tot din cauza vulnerabilităţii, evită contactul cicatricei cu nisipul sau cu apa mării. Cicatricele albe trebuie protejate cu creme cu FPS mare (50+).

Şi herpesului îi place soarele

...deci nu este de mirare că leziunile herpetice pot apărea după ce mergi la plajă, dar şi la munte (episoadele de herpes sunt puse mai ales pe seama expunerii la razele UVB, a căror cantitate creşte la altitudini).

Vara, o treime dintre persoanele cu virusul herpes simplex 1 pot avea reactivări de leziuni herpetice la nivelul buzei sau al unei nări. Ar trebui să evite soarele şi cei cu cuperoză, gravidele cu hiperpigmentare a feţei (cloasmă), femeile care iau contraceptive orale şi cei care urmează tratamente cu medicamente fotosensibilizante (tetraciclină, doxiciclină).

În cazul celor cu vitiligo, deşi această afecţiune poate beneficia de fototerapie, sub control medical, porţiunile de piele mai deschise specifice acestei boli sunt mult mai sensibile la razele ultraviolete, implicit riscul de cancer cutanat este mai mare.

Razele solare pot fi benefice în psoriazis

În unele afecţiuni cutanate, expunerea moderată la soare chiar este recomandată. Este şi cazul psoriazisului, o boală autoimună manifestată prin apariţia pe piele a unor plăci roşii acoperite cu coji sidefii, localizate mai ales pe coate, genunchi şi scalp.

O variantă de tratament în psoriazis este fototerapia, care constă în expunerea controlată a pielii la soare. Aceasta ajută la încetinirea proliferării celulelor cutanate (implicit a plăcilor specifice acestei afecţiuni), la reducerea procesului inflamator şi la combaterea unor simptome ale bolii precum mâncărimea şi durerea.

De aceea, în 80% din cazuri, soarele face bine pielii afectate de psoriazis (însă pentru 10%, soarele poate agrava simptomele). Este indicat ca expunerea la soare să se facă dimineaţa, până în ora 11.00, sau după ora 16.00.

Are rol antiinfecţios în dermatita atopică

Expunerea treptată la soare este recomandată şi în dermatita atopică, afecţiune dată de o hipersensibilitate a sistemului imunitar şi manifestată prin leziuni cutanate şi mâncărimi.

Pentru că pielea îşi pierde funcţia de barieră, ea se usucă mai repede, iar din cauza deshidratării, se poate infecta foarte uşor. Soarele şi apa mării pot reduce simptomele dermatitei, pentru că vitamina D sintetizată sub acţiunea razelor solare creşte secreţia unei substanţe cu rol protector faţă de infecţiile cutanate.
Expunerea se va face progresiv, iar pentru protecţie sunt indicate cremele cu factor de protecţie solară hipoalergenice, cu filtru mineral.

Celulita se agravează la soare- Dr. Oana Clătici medic primar dermatolog la Spitalul Universitar de Urgenţă din Bucureşti

Expunerea la soare favorizează dezvoltarea micozelor, a pitiriazisului versicolor (infecţie a tegumentului), accentuează celulita şi vergeturile. Soarele are un uşor efect antiinflamator, iar bronzul realizează o mascare aparentă a leziunilor acneice.

În acelaşi timp, se favorizează apariţia de comedoane, astfel încât, după o aparentă reducere a acneei, are loc o agravare a acesteia. La pacienţii cu psoriazis se constată în majoritatea cazurilor o ameliorare semnificativă a leziunilor după expunerea moderată la soare.

Există şi un procent mic de persoane la care apare o agravare după expunerea la soare. La persoanele cu vitiligo, deşi asocierea medicamentului psoralen cu expunerea la UVA are efecte benefice, soarele în exces evidenţiază zonele depigmentate, crescând riscul apariţiei cancerului de piele. Şi în cazul copiilor cu dermatită atopică, soarele are efecte pozitive.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu