vineri, 10 august 2012

Ceaşca de sănătate: Murele, remedii pentru 50 de boli

Murele, aceste delicioase fructe de pădure, sunt răspândite în toată Europa. Spre deliciul consumatorilor, specialiştii apreciază că există circa 360 de soiuri.

Pentru uz medicinal se culeg frunzele, mugurii şi fructele din care se prepară infuzie, decoct, sirop şi extracţii fluide.

„Revigorante şi hidratante în acelaşi timp, murele sunt foarte bogate în antocianidine, substanţe antioxidante, care combat acţiunea radicalilor liberi şi efectele îmbătrânirii. Substanţele active din mure sunt vitaminele ( A, B2, B5 şi B6, C şi E), mineralele (calciu, magneziu, potasiu), taninul, pectinele, acizii- oxalic, malic, succinic şi uleiul volatil. Preparatele din mur şi murele au efecte tonice şi astrimgente remarcabile. Pe lângă acestea, se remarcă şi cele antidiareice şi bactericide.

De aceea, planta şi fructele sunt benefice în deranjamentele gastro-intestinale (diaree, colită, gastro-enterită), în afecţiuni pulmonare, în gingivite şi în leucoree. De asemenea, datorită vitaminelor E, C şi a bioflavonoidelor pe care le conţin, murele sunt indicate în prevenirea şi în tratarea afecţiunilor cardiovasculare şi circulatorii. Totodată, aceşti antioxidanţi puternici protejează împotriva infecţiilor şi a diferitelor forme de cancer (de stomac, de colon, de plămâni, de sân şi esofagian), încetinind procesele degenerative ale organismului”, precizează Eugen Giurgiu, doctor în biochimie cu competenţe în fitoterapie şi nutriţie.

Dacă majoritatea fructelor se consumă cu prudenţă de persoanele care au afecţiuni diabetice, murele pot fi savurate la discreţie. Pentru că au puţine calorii (doar 25 la 100 de grame), sucul de mure este indicat în curele de slăbire. Nu în ultimul rând, ceaiul din frunze şi din mlădiţe tinere de mur calmează accesele de tuse.

Preparare şi administrare:

Infuzia: Se prepară din trei linguriţe de frunze uscate şi dintr-o cană de 300 ml de apă fiartă. Ceaiul se infuzează zece minute şi se bea neîndulcit.

Această infuzie este indicată ca remediu în caz de diaree, ca tonic sau ca adjuvant în afecţiunile cardiovasculare. Se consumă câte două căni pe zi, timp de 14 zile.

Siropul: Într-o cratiţă mare se pun două kg de mure peste care se toarnă 250 g de zahăr. După ce zahărul s-a topit, se adaugă 1,250 ml de apă şi se pune vasul să fiarbă la foc mic, timp de 20 de minute.

După aceea, se strecoară lichidul şi se adaugă 750 g de zahăr. Siropul obţinut se fierbe, de asemenea, la foc mic, până capătă consistenţa smântânii. Atunci se adaugă sucul unei lămâi, se mai lasă să clocotească două minute, după care vasul se ia de pe foc.

Siropul se toarnă călduţ în sticle igienizate cu alcool alb şi se astupă cu doape de plută opărite.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu