vineri, 31 august 2012

Ce reguli se schimbă de la 1 septembrie

Asigurările facultative pentru case nu le mai pot înlocui pe cele obligatorii, executările silite se pot bloca, iar la mobil vom vorbi mai ieftin.

Ziua de 1 septembrie 2012 este prevăzută ca dată de intrare în vigoare a mai multor acte normative care aduc unele schimbări în regulile după care se organizează mediul de afaceri şi nu numai.

În primul rând, românii vor fi obligaţi, de la 1 septembrie, să-şi asigure locuinţa împotriva riscurilor de catastrofă naturală prin poliţe obligatorii PAID. Doar pentru riscuri şi sume suplimentare celor vizate de Legea 260/2008 proprietarii pot să încheie o poliţă facultativă. Comisia de Supraveghere a Asigurărilor (CSA) a comunicat că toate societăţile de asigurare autorizate să subscrie riscuri de catastrofă naturală vor putea încheia asigurări facultative doar pentru sume asigurate ce exced celor acoperite prin poliţa obligatorie, respectiv 10.000 de euro sau 20.000 de euro.

Ce se întâmplă dacă ai încheiat deja o poliţă facultativă împotriva riscului de inundaţii, cutremur şi alunecări de teren? Acestea se vor derula fără nicio modificare până la expirarea lor, dar, ulterior, proprietarii vor trebui să-şi asigure locuinţa, în primul rând, pentru riscurile şi sumele asigurate prevăzute în Legea 260/2008, adică printr-o poliţă obligatorie.

Telefonie: tarifele scad cu 24%

Tarifele maxime de interconectare percepute de operatorii reţelelor mobile de telefonie vor scădea de la 1 septembrie, până la nivelul de 3,07 eurocenţi/minut, a anunţat recent Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM).

Ca urmare a reglementărilor ANCOM, începând de sâmbătă, tarifele maxime de interconectare percepute de operatorii reţelelor mobile de telefonie vor scădea cu 24%. „Aceasta este a doua etapă de reducere a plafoanelor maxime pentru tarifele de interconectare la telefonia mobilă în acest an, după cea din martie, când tarifele au fost reduse cu valori cuprinse între 19% şi 30%", se arată într-uncomunicat al instituţiei.

Operatorii cărora li se aplică această reglementare sunt Cosmote, Orange, Romtelecom, RCS&RDS, Telemobil şi Vodafone. Prima etapă de reducere a tarifelor de interconectare a avut loc la 1 martie, la 4,05 eurocenţi/minut.

Cu o simplă scrisoare scapi de executare

Tot de la 1 septembrie, printr-un nou articol introdus în Codul fiscal (art. 1.481) se introduce o procedură prin care se poate suspenda executarea silită a obligaţiilor fiscale contestate.

„Valabilitatea scrisorii de garanţie bancară trebuie să fie de minimum 6 luni de la data emiterii", se precizează în OG 16/2012, apărută recent în „Monitorul Oficial". Reglementarea este valabilă doar în cazul obligaţiilor stabilite printr-un act administrativ contestat. Dacă executarea a început, ea se suspendă prin această scrisoare, iar dacă n-a fost declanşată, nu va începe.

Dacă în perioada de valabilitate a scrisorii se respinge contestaţia, integral sau parţial, garanţia se execută în ultima zi de valabilitate a scrisorii, dar numai dacă acel contribuabil nu depune o altă scrisoare de garanţie bancară, dacă nu s-au plătit obligaţiile contestate şi dacă instanţa nu a decis pe alte prevederi suspendarea.

1.250 de firme care au denumirea de „societate comercială" trebuie redenumite folosind formula „societate".

Firmele trebuie redenumite

Intrarea în vigoare a Codului de Procedură Civilă aduce o altă modificare importantă în ceea ce priveşte denumirea societăţilor comerciale. Începând cu 1 septembrie, aproximativ 1.250 de firme care au în denumire sintagma „societate comercială" trebuie să-şi modifice titulatura şi actul constitutiv. Companiile au la dispoziţie doi ani pentru a implementa noile prevederi. Noua legislaţie spune că firmele trebuie denumite cu termenul „societate". Înregistrarea în Registrul Comerţului a menţiunii privind modificarea actului constitutiv este scutită de taxa de înregistrare.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu